Ο "μάγος των παραμυθιών"

Του Κώστα Αγόρη
Ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ευγένιος Τριβιζάς, ο γνωστός Παραμυθάς, ήρθε από το Λονδίνο, όπου ζει, στα Γιάννινα, και παρουσίασε το νέο του βιβλίο "ΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ".

Οι εικόνες στους "ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ" έχουν σπάνιο πλούτο τρυφερότητας, που μέσα από το ονειρόδραμα οδηγούν στη δραπέτευση.
Ποιος δεν θυμάται την θρυλική «Φρουτοπία», που έγινε και τηλεοπτικό παραμύθι. Ποιος δεν διάβασε ή δεν είδε στο θέατρο τα «Τρία Γουρουνάκια», το «Όνειρο του Σκιάχτρου», τους «Πειρατές της καμινάδας», την «Τελευταία μαύρη γάτα» και τόσα άλλα από τα εκατοντάδες παραμύθια και διηγήματα που έχει γράψει μέχρι σήμερα ο Ευγένιος Τριβιζάς. Αυτός ο προικισμένος συγγραφέας με την διεθνή αναγνώριση που χαρακτηρίζεται από Έλληνες και ξένους φίλους της Παιδικής Λογοτεχνίας ως ο καλύτερος παραμυθάς του καιρού μας.
Αναφερόμενος στο νέο βιβλίο του, τόνισε ότι πάντα τον μάγευε ο γεμάτος όρια και κανόνες κόσμος της σκακιέρας, χωρίς αυτό να σημαίνει κιόλας ότι του άρεσε. Εκείνο που του άρεσε ήταν τα πιόνια, τα οποία ποτέ δεν μπορούσαν να κινηθούν… αυτόβουλα. Αυτά λοιπόν έκανε και πρωταγωνιστές του νέου του παραμυθιού.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι «Δραπέτες της Σκακιέρας» κυκλοφορούν και σε συλλεκτική έκδοση με CD το οποίο περιλαμβάνει μουσική του Γιώργου Κουρουπού.
***
Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής και των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και διδάκτορας της Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Διδάσκει Εγκληματολογία και Συγκριτικό Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Reading και διευθύνει το Τμήμα Εγκληματολογικών Μελετών του ίδιου Πανεπιστημίου.
Με τη λογοτεχνία ασχολήθηκε από τα παιδικά του χρόνια। Έχει γράψει πάνω από 100 βιβλία για παιδιά, ένα βιβλίο για ενήλικες («Ο Ερωτευμένος Πυροσβέστης») και πάνω από 20 θεατρικά έργα, καθώς και λιμπρέτα για όπερες. Το θεατρικό του έργο «Το όνειρο του σκιάχτρου» παίχτηκε το 1992 στο θέατρο του Βρετανικού Μουσείου της Αγγλίας στα πλαίσια του European Arts Festival. Τον ίδιο χρόνο το έργο του «Χίλιες και Μία Γάτες», βραβεύτηκε με το Α΄ Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό θεατρικού έργου που οργάνωσε το Πολωνικό Κέντρο Τέχνης για τη Νεότητα. Το 1993 το βιβλίο του «Τα Τρία Μικρά Λυκάκια» έφτασε στη δεύτερη θέση των αμερικάνικων παιδικών best sellers. Βιβλία του έχουν μεταδοθεί από το BBC, έχουν περιληφθεί στα αναγνωστικά ελληνικών και αμερικανικών σχολείων και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, ιαπωνικά και πολλές άλλες γλώσσες.
***
Το νέο του παραμύθι, έχει το εξής περιεχόμενο: Ένα βράδυ, στην άκρη μιας παλιάς σκακιέρας, συναντιούνται κρυφά η λευκή βασίλισσα και ένας μαύρος αξιωματικός και δραπετεύουν από τη σκακιέρα με το τρένο των πλήκτρων, ακολουθώντας το ασημένιο μονοπάτι μιας φεγγαραχτίδας. Χωρίς τον μαύρο αξιωματικό και τη λευκή βασίλισσα, το παιχνίδι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα υπόλοιπα πιόνια είναι αποφασισμένα να βρουν και να τιμωρήσουν σκληρά τους ασυλλόγιστους δραπέτες. Έτσι, ξεκινάει μια συναρπαστική περιπέτεια σε κόσμους μαγικούς και τόπους μακρινούς, καθώς κυνηγημένα από ένα γεράκι χωρίς σκιά, τα δύο παράτολμα πιόνια προσπαθούν να βρουν τον γλάρο των ονείρων, που θα τα οδηγήσει στην εφτάχρωμη πύλη του ουράνιου τόξου… Το βιβλίο έχει 109 σελίδες και κοστίζει 22 ευρώ (29 ευρώ η έκδοση με το CD).