EKΘΕΣΗ ΜΕ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ

Περισσότερα από 100 σχέδια και πρωτότυπα μοντέλα εφευρέσεων του Λεονάρντο Nτα Βίντσι περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Αργυρόκαστρο και συγκεκριμένα στο Κάστρο της πόλης από τον υπουργό Εργασίας της Αλβανίας Σπύρο Ξέρα, τον Ιταλό Πρεσβευτή στα Τίρανα Saba d'Elia και τον Δήμαρχο Αργυροκάστρου Φλαμούε Μπίμε.
Όπως είπε ο Ιταλός Πρεβευτής η έκθεση αυτή με τίτλο: 'Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Εφευρέτης και Επιστήμονας" αποδεικνύει ότι ο Ντα Βίντσι μελέτησε και ανέλυσε τα φυσικά φαινόμενα, με στόχο να προσεγγίσει τη «μηχανική της φυσικής» και να τη χρησιμοποιήσει στις εφευρέσεις του. Ολες οι μελέτες του, μαθηματικές, φυσικές, μηχανικές, αστρονομικές, ανατομικές, αναγνωρίζονται ως μελέτες επιστημονικής σημασίας".
Όταν πέθανε, σε ηλικία 67 ετών, άφησε περισσότερα από 6.000 επιστημονικά και τεχνικά σχέδια, καθώς και χειρόγραφα που καταδεικνύουν το εξαιρετικό του ταλέντο και ως εφευρέτη, που με το έργο του οδήγησε στην πραγμάτωση των πιο παράτολμων για την εποχή του οραμάτων. Και όμως, οι εφευρέσεις του, στην πλειονότητά τους, παρέμειναν στα σχέδια γιατί δεν έγιναν κατανοητές από τους σύγχρονούς του. Σήμερα, προκαλούν τον θαυμασμό για τον μοντερνισμό τους.
Ο υπουργός Εργασίας της Αλβανίας ξεναγήθηκε στα εκθέματα από τον Ιταλό Πρεσβευτή.