Πόλεμος κτηνοτρόφων και οικολόγων για τις αρκούδες της Δωδώνης

Δείτε 5 βίντεο με μαρτυρίες κατοίκων για τις επιθέσεις των άγριων ζώων σε κοπάδια και μελίσσια
Ρεπορτάζ-Φωτό-Βίντεο: Παρασκευή Παππά
Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και τους οικολόγους για το θέμα των επιθέσεων αρκούδων σε κοπάδια και μελίσσια στην Δωδώνη. Σε δύο περιπτώσεις,
τις οποίες δημοσιοποιήσαμε, οι αρκούδες προκάλεσαν ζημιές. Στη μια διέλυσαν κυψέλες κοντά στο χωριό Αγία Αναστασία. Και στην άλλη ρίχτηκαν,
μέρα μεσημέρι, σε κοπάδι στους Δραμεσιούς. Καταγράφηκαν μαρτυρίες κτηνοτρόφων για τις επιθέσεις των αρκούδων, οι οποίοι ζητούν να προστατευτούν. Και κατηγορούν οικολογικές οργανώσεις ότι τις κατεύθυναν στην περιοχή.
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 
Οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι αρκούδες είναι επιτακτική ανάγκη να διασωθούν.
Η βιολόγος Μπεΐνα Τσιβιντζέλη, μέλος περιβαλλοντικών οργανώσεων και η δημοσιογράφος Ελένη Ηλιοπούλου, μέλος Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 110 Φιλοζωικών Σωματείων, αντέδρασαν στις καταγγελίες περί επιθέσεων από τις αρκούδες. Υποστηρίζουν ότι "ο άνθρωπος έχει τη νοημοσύνη να προφυλαχτεί από ένα άγριο ζώο, που έχει βίαια πολλές φορές οχληθεί από δικές μας δραστηριότητες. Οι κτηνοτρόφοι, όπως όλοι οι επαγγελματίες, θα πρέπει, ζυγίζοντας τους κινδύνους του συγκεκριμένου επαγγέλματος, να πάρουν τα μέτρα τους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους αυτούς". Και ότι δεν πρέπει να βλαφτούν οι αρκούδες, γιατί είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος, αφού είναι υπό θηλαστικό εξαφάνιση. 
Η ΜΠΕΪΝΑ ΤΣΙΒΙΝΤΖΕΛΗ
Αγαπητέ κύριε Μάκο,
παίρνω την πρωτοβουλία να σας γράψω μετά από ένα άρθρο που διάβασα στο Econews σχετικά με μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα Κάτοψη. 
Πριν πάρω την απόφαση να σας γράψω μπήκα και είδα την θεματολογία της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και ενώ σε πολλά θέματα υπήρχε μια ολοκληρωμένη και μάλιστα φιλοπεριβαλλοντική άποψη με λύπη είδα ότι το άρθρο σχετικά με τις "Οικολογικές Αρκούδες" ήταν εξαιρετικά πρόχειρο και μάλιστα είχε μόνο τη μια πλευρά του περιστατικού χωρίς να ερωτηθεί ένας ειδικός σχετικά με το θέμα.
Προφανώς και κανείς δεν προτείνει να σωθεί οποιοδήποτε είδος ζώου σε βάρος των ανθρώπων και είναι λυπηρά τα περιστατικά όταν κάποιος κτηνοτρόφος χάνει ένα κομμάτι της περιουσίας του εξαιτίας μιας επίθεσης από κάποιο άγριο ζώο όπως η αρκούδα. Παρόλα αυτά καλό είναι να υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση γύρω από τέτοια θέματα κυρίως για το καλό και την προστασία και των ίδιων των κτηνοτρόφων οι οποίοι πολλές φορές πέφτουν θύματα κυρίως της ελλιπής ενημέρωσης σχετικά με τα ζώα αυτά.
Καταρχήν επειδή ασχολούμαι χρόνια με το χώρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων σε εθελοντική βάση κυρίως και έχω και τις ανάλογες σπουδές (βιολογία) θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν υπάρχει καμία επανένταξη άγριων ζώων στην Ελληνική φύση από αιχμαλωσία πέρα από συγκεκριμένα είδη θηραμάτων που εκτρέφονται και αφήνονται ελεύθερα από κυνηγετικές ομοσπονδίες με σκοπό των εμπλουτισμό των θηρεύσιμων ειδών. Κάτι τέτοιο γίνεται υπό το βλέμμα των δασαρχείων. 
Η μοναδική περίπτωση επανένταξης αρκούδας υπήρξε μόνο στη Γαλλία στα Πυρηναία Όρη μετά από ενημέρωση και συνεννόηση των επιστημόνων που το έκαναν με την τοπική κοινωνία. Και μάλιστα δεν ήταν επανένταξη ζώων από αιχμαλωσία αλλά μετακίνηση άγριων ζώων από άλλη περιοχή. Είναι κάτι εξαιρετικά δαπανηρό και χρειάζονται χρόνια έρευνας για να γίνει κάτι τέτοιο ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι και να βρεθεί αν είναι αποδεκτό από το ίδιο οικοσύστημα μια επανένταξη ενός άγριου ζώου.

Μάλιστα οι γνωστές σε όλους μας αρκούδες χορεύτριες που βρίσκονται στον Αρκτούρο για το λόγο αυτό έχουν στειρωθεί ώστε να μην αναπαραχθούν γιατί δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιστρέψουν στη φύση οι αρκούδες που θα προέκυπταν. Η διαδικασία εκπαίδευσης που περνάει το αρκουδάκι από την μητέρα του για να μάθει να τρέφεται και να επιβιώνει είναι τεράστια και δεν μπορεί να γίνει από τον άνθρωπο.
Υπάρχει τεράστιο έργο από τον Αρκτούρο και την Καλλιστώ σχετικά με την διάσωση και σωστή διαχείριση της αρκούδας στην Ελλάδα. Είμαστε από τα λίγα Ευρωπαϊκά κράτη που έχουμε την τύχη να έχουμε ακόμα άγριο πληθυσμό. Είναι κρίμα λόγω κακής ενημέρωσης να ξεσηκώσουμε αισθήματα αντιπαλότητας ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και τις αρκούδες. Οι κτηνοτρόφοι ανέκαθεν είχαν να αντιμετωπίσουν κινδύνους όπως ο λύκος και η αρκούδα και μάλιστα σε συνομιλίες που είχα στο παρελθόν με μεγάλους σε ηλικία και έμπειρους κτηνοτρόφους που ζουν στα βουνά της Ελατιάς και του Βερμίου θαύμασα τον σεβασμό που είχαν για τα ζώα αυτά γιατί γνώριζαν πως θα τα αντιμετωπίσουν χωρίς να βλάψει ο ένας τον άλλο, με χρήση κυρίως εκπαιδευμένων τσομπανόσκυλων για να προστατεύουν το κοπάδι.
Σίγουρα ατυχήματα θα υπάρξουν και αυτό είναι ένας παράγοντας που χρειάζεται ένας κτηνοτρόφος να αντιμετωπίσει. Θα μπορέσει όμως να το αντιμετωπίσει καλύτερα αν έρθει σε επαφή με κάποια από τις οργανώσεις αυτές και ενημερωθεί για τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιήσει προς όφελος του χωρίς να κάνει κακό στη φύση. Είναι κάτι δύσκολο θα μου πείτε για τους κτηνοτρόφους οι οποίοι πολλές φορές εκεί που βρίσκονται πως θα επικοινωνήσουν. Εδώ έρχεται και ο ρόλος του δημοσιογράφου ο οποίος κάνοντας ένα πιο ολοκληρωμένο ρεπορτάζ έχοντας στα χέρια του την ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει παρέχοντας πληροφορίες στους ανθρώπους αυτούς για το τι μπορούν να κάνουν. δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες που αλλάζουν, η όχληση και η καταστροφή του οικοσυστήματος μέσα στο οποίο ζουν οι αρκούδες οδηγούν πολλές φορές στο να αναζητήσουν την πιο εύκολη πηγή τροφής.
Αυτό που πρέπει να βρεθεί αρχικά είναι γιατί μετακινήθηκαν οι αρκούδες προς τα εκεί. Εννοείται ότι οι κτηνοτρόφοι καλά κάνουν και έχουν αναστατωθεί αλλά το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να οργανωθούν και να επικοινωνήσουν με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ώστε να βρεθεί μια λύση κοινή και τέτοια ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ούτε για τους ίδιους αλλά ούτε και για τις αρκούδες!

Το να τιμωρούμε ένα άγριο ζώο γιατί έχουμε εμείς εισβάλει στην περιοχή του δεν οφελεί κανένα μας. Ο άνθρωπος έχει τη νοημοσύνη να προφυλαχτεί από ένα άγριο ζώο που έχει βίαια πολλές φορές οχληθεί από δικές μας δραστηριότητες.
Επίσης αν το δούμε και από επαγγελματικής άποψης και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι όπως όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει ζυγίζοντας τους κινδύνους του συγκεκριμένου επαγγέλματος να πάρουν τα μέτρα τους ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους αυτούς.
Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο και ούτε έχω σκοπό να σας "μαλώσω" για το συγκεκριμένο άρθρο. Δεν είναι ο ρόλος μου άλλωστε! Το μόνο που θα ήθελα να σας ζητήσω είναι να το ψάξετε λίγο παραπάνω, να ενημερωθείτε για το τι κάνει και η άλλη πλευρά των "οικολόγων" ώστε να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση χωρίς άσκοπες κατηγορίες που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την κακή πληροφόρηση. Εγώ απλά θα σας δώσω κάποιες διευθύνσεις των ΜΚΟ που σας ανέφερα παραπάνω για να ενημερωθείτε και εσείς σχετικά με το θέμα και ίσως αν γνωρίζεται τον κτηνοτρόφο να τον ενημερώσετε πως θα μπορέσει να προφυλαχτεί αν και οφείλει να το ξέρει ο ίδιος!
Η ΕΛΕΝΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Κε Ηλία Μάκο, μου έστειλαν το λινκ της σελίδας σας σχετικά με το θέμα «"Οικολογικές" αρκούδες κατασπαράσσουν κοπάδια στα Γιάννινα!».
Γνωρίζετε εσείς ως υπεύθυνος της ιστοσελίδας, που φέρει τον τίτλο «Κάτοψη και άποψη», αν ο κτηνοτρόφος, που σύμφωνα με το δημοσίευμα υπέστη τις ζημιές, κατήγγειλε το συμβάν;
Γνωρίζετε, αν έκανε κάποιες κινήσεις, ώστε να εξασφαλίζει αποζημίωση για τις καταστροφές, που υπέστη από τις αρκούδες, ή για να τον βοηθήσουν να πάρει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας, τα οποία θα σώσουν το κοπάδι του και δεν θα βλάψουν τις αρκούδες, οι οποίες είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος, αφού είναι υπό θηλαστικό εξαφάνιση;
Στο γεγονός, που περιγράφεται από τον συντάκτη του κειμένου, εδώ: http://www.katoci.com/2011/12/blog-post_8541.html δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο πότε αυτό συνέβη, αν και εφόσον συνέβη.
Επειδή στην ιστοσελίδα σας αναφέρετε «Σχολιάζουμε επώνυμα και ελεύθερα, πρόσωπα και γεγονότα, ρίχνοντας γροθιά στη βιτρίνα!!!» θα πρέπει να αναφέρετε πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες για το που αυτό συνέβη και να δείξετε μάλιστα - αν υπάρχουν - και τις αποδείξεις, τα πειστήρια.

Προφανώς λόγω άγνοιας του θέματος ο συντάκτης του κειμένου μιλάει για οικολόγους που «αμολάνε αρκούδες κοντά σε κατοικήσιμες περιοχές» και για «"Οικολογικές" αρκούδες κατασπαράσσουν κοπάδια στα Γιάννινα!» και εμμέσως πλην σαφώς επιβραβεύει τον κτηνοτρόφο, που στήνει καρτέρι για να τις εξολοθρεύσει! Τον επιβραβεύει, αφού δεν τον κατακρίνει!
Αν θέλουμε να έχουμε άποψη για όλα και θέλουμε να την διατυπώνουμε δημόσια δια του ηλεκτρονικού Τύπου - μέσω του διαδικτύου -  θα πρέπει να έχουμε και τις γνώσεις, για να κρίνουμε, να κατακρίνουμε και να επιβραβεύουμε. Απευθύνομαι σε σας μέσω του email, αφού εσείς είστε ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας.