"Πατείς με πατώ σε" σε αιμοδοσία στην Ηγουμενίτσα...

Πολλά άτομα έσπευσαν στο ναό του αγίου Σπυρίδωνα στην Ηγουμενίτσα, όπου συμμετείχαν στην αιμοδοσία, την πρώτη για το 2014, που οργάνωσε ο π. Θεόδωρος Ζώης. Ήταν αθρόα η προσέλευση, γεγονός, που σημαίνει ότι ο κόσμος στις μικρές κοινωνίες δείχνει ευαισθησία για τον συνάνθρωπο. Αρκετά παρήγορη αυτή η διαπίστωση. Η αιμοδοσία δεν είναι σωτήρια μόνο για όποιον χρειάζεται αίμα, αλλά μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και την υγεία του
αιμοδότη, σύμφωνα με νέα ευρήματα. Όπως αποκαλύπτουν ολοένα περισσότερες μελέτες, η δωρεά αίματος μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρκίνου, ενώ ο αιμοδότης καίει 650 θερμίδες για κάθε 568 ml αίματος που δίνει.
Οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη της στην ελάττωση των υψηλών επιπέδων σιδήρου που είθισται να έχουν οι αιμοδότες.
Ο σίδηρος επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος – και όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του, τόσο πιο «πηχτό» είναι το αίμα.
Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να επιταχύνουν την οξείδωση της χοληστερόλης, η οποία επηρεάζει την πυκνότητα του αίματος και δημιουργεί αυξανόμενη τριβή καθώς διέρχεται από τα αιμοφόρα αγγεία.
Η τριβή προκαλεί φθορές στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.
Επειδή, λοιπόν, η δωρεά αίματος αφαιρεί αρκετό σίδηρο, μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση όταν γίνεται συστηματικά, διότι «αραιώνει» το αίμα.