Το "ΥΣΤΑΤΟ" ΧΑΙΡΕ στο μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο...

Του Κώστα Αγόρη
Το «ύστατο» χαίρε στον επί 39 συναπτά χρόνια Μητροπολίτη τους είπαν τα Γιάννενα, συνοδεύοντας τον κυρό Θεόκλητο στην τελευταία του κατοικία, στον περίβολο του Ναού Αγίου Νικολάου Κοπάνων. Την εξόδιο ακολουθία για τον κυρό Θεόκλητο παρακολούθησε στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής, ο
Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης, Γιαννιώτες βουλευτές, Μητροπολίτες απ’ όλη την Ελλάδα προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμου, και φυσικά όλες οι τοπικές πολιτικές, αυτοδιοικητικές και στρατιωτικές Αρχές.
Κατάμεστη η Μητρόπολη από επισήμους, κληρικούς και πιστούς, ωστόσο η συμμετοχή του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη! Μερικές μόνο δεκάδες πιστών βρέθηκαν στο προαύλιο του Ναού και στην οδό Μητροπόλεως, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες πνευματικό ηγέτη των Ιωαννίνων.
Η εξόδιος ακολουθία
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που ασκεί ήδη και το ρόλο του τοποτηρητή της Μητρόπολης Ιωαννίνων μέχρι την εκλογή του διαδόχου του κυρού Θεόκλητου, χοροστάτησε χ στην εξόδιο ακολουθία, συνοδευόμενος από Αρχιερείς που κατέφθασαν στα Γιάννενα απ’ όλη την Ελλάδα για τον σκοπό αυτό.
Ο Κάρολο
ς Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη του και ακολούθησε σειρά από ομιλίες, στις οποίες έγιναν αναφορές στο έργο και την πνευματική προσφορά και δράση του εκλιπόντος Μητροπολίτη Ιωαννίνων κατά την διάρκεια της μακρόχρονης ποιμαντορικής του θητείας.
Οι ομιλητές

Μίλησαν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πολης ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος, ο οποίος σημείωσε ότι ο εκλιπών αγαπούσε αληθινά το Φανάρι και σεβόταν το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιγραμματέας της Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τον κυρό Θεόκλητο ως έναν από τους σπουδαιότερους ιεράρχες της νεοτέρας εκκλησιαστικής ιστορίας.
Λόγους εκφώνησαν ακόμη εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εθν. Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής, η Γεν. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, ως εκπρόσωπος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Μαλιγιάννης και εκ μέρους του Γιαννιώτικου κλήρου ο π. Λάμπρος Τσιάρας.
Οι παρουσίες
Όσον αφορά τους αρχιερείς, στην εξόδιο ακολουθία για τον κυρό Θεόκλητο  παρέστησαν επίσης οι Επίσκοποι Ξάνθης Παντελεήμων, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, Σταγών Σεραφείμ, Άρτης Ιγνάτιος, Καστορίας  Σεραφείμ, Εδέσσης Ιωήλ, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Βρεσθένης Θεόκλητος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Αιτωλίας Κοσμάς, Κορίνθου Διονύσιος, Κερκύρας Νεκτάριος, Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος, Σισανίου Παύλος, Λευκάδος Θεόφιλος, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Κηφισίας Κύριλλος, Μαρωνείας Παντελεήμων και Αυλώνος Χριστόδουλος.
Στη νεκρώσιμο ακολουθία παραβρέθηκαν ακόμα, μεταξύ άλλων, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού ΓΕΣ, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Ταξίαρχος Σπύρος Γκίζας, οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, Σταύρος Καλογιάννης και Άννα Ασημακοπούλου, ο πρ. Δήμαρχος Νίκος Γκόντας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Ανδρέας Παπιγκιώτης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, συλλόγων και οργανώσεων.
Μετά την εξόδιο ακολουθία το σκήνωμα του κυρού Θεόκλητου μεταφέρθηκε με πομπή αυτοκινήτων στο Ναό του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, όπου έγινε η ταφή σε ειδικό χώρο στον περίβολό του.