Εορτάστηκαν τα 200 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του νεομάρτυρος Ιωάννου του εκ Κονίτσης

Χειροτονία άγαμου κληρικού (ιερομονάχου) από τον Μητροπολίτη Ανδρέα…
Η ακριτική Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, εόρτασε πανηγυρικά και με ιεροπρέπεια τη μνήμη του αγίου Ιωάννου του εκ Κονίτσης, που εφέτος συνέπεσε με τα 200 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατό του. Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014, εψάλλη μέγας αρχιερατικός εσπερινός. Την επομένη, Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014, κυριώνυμη ημέρα της εορτής, τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία. Και ο εσπερινός και η θ. λειτουργία έγιναν στον ιερό ναό του αγίου Κοσμά, στην Κόνιτσα. Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης σε πρεσβύτερο ο διάκονος Εφραίμ, (η κουρά του οποίου είχε γίνει το Σάββατο 20
Σεπτεμβρίου και η σε διάκονο χειροτονία του την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου). Όπως σημείωσε ο μητροπολίτης Ανδρέας «ο άγιος Ιωάννης, είναι σπουδαίο πρότυπο,ιδιαίτερα για τους νέους μας, που αντιμετωπίζουν πειρασμούς και δυσκολίες στην πορεία της ζωής τους. Όταν, όμως βάλουν θεμέλιο τον Χριστό, θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τα οποιαδήποτε εμπόδια παρουσιάζει μπροστά τους ο πονηρός».
***
Χασάν ήταν το τούρκικο όνομά του Ιωάννου. Πατέρας του ήταν ο Σέχης της Κονίτσης. Αργότερα βρέθηκε στο Αγρίνιο (που τότε λεγόταν Βραχώρι) και γνώρισε τους εκεί χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς, ελκύσθηκε προς την χριστιανική Θρησκεία. Όταν, όμως, εξεδήλωσε την επιθυμία να γίνη χριστιανός,  οι  Ιερείς  εδίστασαν  να  τον  βαπτίσουν,  γιατί  ήταν σίγουρο πως θα έπεφτε πάνω τους βαρεά η τιμωρία. Έτσι, ο Χασάν πήγε στην Ιθάκη, η οποία ήταν ενετοκρατούμενη, κι’ αφού κατηχήθηκε συστηματικά, βαπτίσθηκε και πήρε το όνομα Ιωάννης. Όταν ξαναγύρισε στο Αγρίνιο, νυμφεύτηκε και εργαζόταν σαν αγροφύλακας στο χωριό Μαχαλάς, που σήμερα ονομάζεται Φυτείες. Πίστευε ότι τα ίχνη του είχαν χαθή. Αλλά ο αντίδικος διάβολος ωδήγησε τους ανθρώπους, που με εντολή του πατέρα του τον έψαχναν, και τελικώς τον βρήκαν. Δέχθηκε υποσχέσεις για πλούτη και τιμές αν ξαναγύριζε στον μωαμεθανισμό. Αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ακολούθησαν απειλές και φοβέρες. Και το τέλος δεν άργησε να έλθη. Τον αποκεφάλισαν κοντά στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου η οποία μετέπειτα  κατεδαφίσθη και ανεγέρθηκε στην θέση της ο νέος μεγαλοπρεπής Ναός. Ενταφιάσθηκε όχι μακριά από το ναό την ημέρα που εμαρτύρησε, δηλαδή στις 23 Σεπτεμβρίου 1814. Μετά από πέντε χρόνια, το 1819, έγινε ανακομιδή των λειψάνων του. Μεταφέρθηκαν στην Μονή του Προυσσού, όπου το 1974 ανακαλύφθηκαν, ένα δε τμήμα ιερού λειψάνου είναι θησαυρισμένο στον ιερό ναό του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην Κόνιτσα.