Προσπάθεια να αναγεννηθεί ένα ορεινό χωριό, που δεν έχει μόνιμους κατοίκους!

Εκστρατεία του Λεωνίδα Τζάνη ενάντια στην ερήμωση της Λαμπανίτσας Παραμυθιάς!

Προσπάθεια για να αναγεννηθεί ένα χωριό, που δεν έχει μόνιμους κατοίκους, η Λαμπανίτσα Παραμυθιάς, ανέλαβε ο Λαμπανιτσιώτης Λεωνίδας Τζάνης. Η πρωτοβουλία του είναι σημαντική από πολλές απόψεις, γι’ αυτό και αξιέπαινη, σε μια εποχή, που η ερημωμένη ύπαιθρος, μπορεί, αν ξαναζωντανέψει, να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή τροχιά, που χρειάζεται ο τόπος. Συμπαραστάτης
στην εκστρατεία του ενάντια στην ερήμωση της Λαμπανίτσας είναι ο δημοσιογράφος και εκδότης των «Θεσπρωτικών Αντιλάλων» Κώστας Τσώνης, ο αείμνηστος πατέρας του οποίου, Σπύρος Τσώνης, ιδρυτής της εφημερίδας και φιλόλογος, είχε δημιουργήσει ιδιαίτερη σχέση με το συγκεκριμένο χωριό, προβάλλοντας τις ομορφιές του και επιζητώντας την ήπια τουριστική ανάδειξή του. Το κείμενο του Λεωνίδα Τζάνη, στο οποίο καταθέτει το όραμά τουγια τη νέα Λαμπανίτσα, έχει ως εξής:   
 ***
"Πολλοί από μας γνωρίζουμε τη Λαμπανίτσα από τις αφηγήσεις τον γονιών. Οι πιο τυχεροί μπορεί να τους πήρε από το χέρι ο παππούς και ανάμεσα στα έλατα να τους είπε ιστορίες για αυτόν τον Τόπο. Μα σιγά-σιγά ο αδηφάγος χρόνος ξεθωριάζει το παρελθόν …μνήμες σβήνουν με αυτούς που “φεύγουν” ….εικόνες και λέξεις λιώνουν μέσα σε ένα μπαούλο. Μαζί τους σβήνει και ο τόπος, τον πνίγουν τα χαλάσματα, οι παραμελημένοι δρόμοι και τα μονοπάτια. Χάνουμε το Παρελθόν μας και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει τίποτε από αυτό για να χτίσουμε το μέλλον. Την Κυριακή 21/9 ξεκινώ μια προσπάθεια ώστε να διαφυλάξουμε το παρελθόν της Λαμπανίτσας, άλλα παράλληλα μέσα από τη δημιουργία μιας ομάδας να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μέσα από δράσεις και έργα. Η εκδήλωση θα γίνει στον Παραπόταμο, στην αίθουσα του Δημαρχείου στις 11 το πρωί. Προσδοκώ στη βοήθεια όλων σας, από όπου κι αν βρίσκεστε, ο καθένας μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι για την επιτυχία αυτής της πρώτης συνάντησης".