Σημαντική ανακάλυψη από τις ανασκαφικές έρευνες στο Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς...

Οι ανασκαφικές  έρευνες στο Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς απέδειξαν ότι η εμφάνιση του ανθρώπου στην Θεσπρωτία ανάγεται στην Παλαιολιθική Περίοδο.

Αυτό αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη. 

Επιβεβαιώθηκε και αρχαιολογικά η άποψη για αξιόλογη παρουσία  του προϊστορικού ανθρώπου στο θεσπρωτικό χώρο κατά τη Μέση (±250.000 - 35.000 Π.Χ.) και Νεώτερη (±35.000 - 9.000 Π.Χ.) Παλαιολιθική Περίοδο. 

Κατά Νεολιθική Περίοδο (± 9.000-2.800 Π.Χ.) ανθρώπινη εγκατάσταση έχει
διαπιστωθεί στις σπηλιές της Ψάκας και της Σίδερης, καθώς και σε διάφορες περιοχές της κοιλάδας του Κωκυτού. 

Αρχαιολογικά επιβεβαιωμένη είναι η αραιή μεν, αλλά συνεχής παρουσία προελληνικών φύλων την πρώιμη εποχή του Χαλκού (3η π.χ. χιλιετία). 

Το 2.000 π. Χ.   περίπου τοποθετείται η ειρηνική εγκατάσταση των πρώτων ελληνόφωνων φύλων, των Ελλήνων Θεσπρωτών, στη Θεσπρωτία και εν γένει σε ολόκληρη την Ήπειρο. 

Κατά τη διάρκεια του 14ου & 13ου π.χ. αι. Μυκηναΐοι άποικοι από τη Δυτική Πελοπόννησο φτάνουν μέχρι τους νοτιότερους όρμους της Θεσπρωτίας, ιδρύοντας οχυρωμένες εγκαταστάσεις: την Εφύρα στις εκβολές του Αχέροντα και την προϊστορική Τορύνη στον όρμο του Λύχνου.

Η πανάρχαια Θεσπρωτική γη έχει πολλά ακόμη να αποκαλύψει, αλλά το κυριότερο είναι φορέας ενός μεγάλου πολιτισμού, που σήμερα τον αγνοούμε σε όλες τις διαστάσεις του και αλλοιώθηκε από τις πληθυσμιακές προσμίξεις στην πάροδο του χρόνου. 

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ