Άυπνοι έμειναν πολλοί Γιαννιώτες και Θεσπρωτοί, λόγω του σεισμού...

Άυπνοι έμειναν πολλοί Γιαννιώτες και Θεσπρωτοί,  λόγω των ισχυρών μετασεισμών που ακολούθησαν της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 5,2 βαθμών, που ταρακούνησε στις 23:14 του Σαββάτου, 15 Οκτωβρίου, σχεδόν ολόκληρη την Ήπειρο. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε απόσταση 12χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και 3χλμ. νότια του Παρακάλαμου και είχε εστιακό βάθος 17 χιλιόμετρα. Ο σεισμός είχε διάρκεια και προηγήθηκε βοή. Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών σημειώθηκε, στις 02:06, σχεδόν δύο ώρες μετά την πρώτη δόνηση, εντείνοντας φόβο στους κατοίκους. Η
έντονη μετασεισμική ακολουθία δεν σταμάτησε εκεί: Στις 3:09 έγινε σεισμός 4,4 βαθμών και στις 3:41 ακολούθησε ένας ακόμη δυνατός σεισμός 4,8 βαθμών και, λίγα λεπτά αργότερα, στις 4:47 μία ακόμη δόνηση των 4,4 βαθμών.  Της αρχικής ισχυρής σεισμικής δόνησης ακολούθησαν και δύο μετασεισμοί μικρότερης έντασης. Στις 23:22 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών και στις 23:33 μεγέθους 3,2. Η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη και οι δονήσεις άνω των 4 βαθμών που ακολούθησαν στη συνέχεια ήλθαν να εντείνουν την ανησυχία των κατοίκων. Η σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται στην περιοχή, διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξηγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα. 
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΕΙΣΜΟΙ
Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται, μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό, εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη. Τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα. Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε,  με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς.
ΖΗΜΙΕΣ
Ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων, στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας, προκάλεσε η σεισμική δόνηση, η οποία σημειώθηκε στις 23.14 βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Όπως έγινε γνωστό επίσης από την Πολιτική Προστασία έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι. Από το σεισμό έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Ασπραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά.  Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν για την ώρα κλήσεις για παροχή βοήθειας. Ωστόσο έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις, κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο.