Πλημμύρισε με Ηπειρώτικη παράδοση το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην κοπή της "Πίτας του Ηπειρώτη"

Πλημμύρισε με Ηπειρώτικη παράδοση το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην κοπή  της  "Πίτας του Ηπειρώτη". Η κορυφαία ετήσια
εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που συμπλήρωσε 80 χρόνια από την ίδρυσή της, η «Πίτα του Ηπειρώτη», αγκαλιάστηκε και  από Αδελφότητες, Συλλόγους, Ενώσεις, Ομοσπονδίες, προσελκύοντας χιλιάδες Ηπειρώτες και αποδεικνύοντας ότι αποτελεί το μεγαλύτερο Ηπειρώτικο αντάμωμα στην Αθήνα.  Μεταξύ των παρόντων ο Μητοπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, η υπουργός ΠολιτισμούΛυδία Κονιόρδου  ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής  κ. Μουζάλας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντης, ο βουλευτής κ.Χ. Μαντάς ως εκπρόσωπος της Βουλής και του Προέδρου της Βουλής,ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης,  δήμαρχοι της Ηπείρου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης κ. ά.  Ο πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Γ. Δόσης αναφέρθηκε στα προβλήματα  της Ηπείρου και των Ηπειρωτών.
Δημιουργήθηκε πανηγυρική ατμόσφαιρα με τη συμμετοχή ογδόντα και πλέον χορευτικών ομίλων, με πάνω από 2.500 χορευτές και πλήθους κομπανιών.
   Μια συλλογή από τα σημαντικότερα Ηπειρώτικα τραγούδια της ξενιτιάς συνέθεσαν το πλουσιότατο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της «Πίτας του Ηπειρώτη». Με σολίστ τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, οι Ηπειρώτικες κομπανίες των Νίκου Φιλιππίδη, Ναπολέοντα Δάμου, Θοδωρή Γεωργόπουλου, «Λαλητάδες», Λευτέρη Γκιώκα, Τάσου Μαγκλάρα, και Σταύρου Λότση συνόδευσαν τους τραγουδιστές Αντώνη Κυρίτση, Σάββα Σιάτρα, Γιάννη Καψάλη, Κώστα Μήτση, Λευκοθέα Φιλιππίδη, Δημήτρη Τζουμερκιώτη, Νίκο Καλαμίδα, Μιχάλη Ζάμπα, Χρήστο Πότση, Θωμά Κυρίτση, Λευτέρη Κωνσταντίνου, Mατίνα Τζήκα, Δημήτρη Τσίπρα και αδελφούς Κόντη.
   Η Παραδοσιακή Χορωδία και το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού της Π.Σ.Ε., συμμετείχαν στο μουσικό πρόγραμμα που, διανθισμένο από ιστορικό και ποιητικό αναλόγιο, του Ηπειρώτη λαογράφου και συγγραφέα Χρήστου Τούμπουρου.
   Ξεχωριστή στιγμή κι αλλιώτικη νότα ήταν οι «Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο», που εδώ και επτά χρόνια ενσωματώθηκαν στην «Πίτα του Ηπειρώτη», προβάλλοντας τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με άλλες περιφέρειες και αποδήμους. Φέτος οι Ηπειρώτες, καλωσόρισαν τους Θεσσαλούς και την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής "Η Πανθεσσαλική Στέγη", που πάνω από διακόσιοι χορευτές χόρεψαν Θεσσαλικούς χορούς. Στην κορύφωση της γιορτής, οι θεατές έγιναν πρωταγωνιστές, χορεύοντας στον ίδιο, μεγάλο κύκλο των Ηπειρώτικων χορών. Η Ελληνική Εταιρεία των Αρχιμαγείρων, προσέφερε δείγματα  της Ηπειρώτικης γαστρονομίας.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν η Ναταλία Μίγδου και η Μαρίκα Μίγδου. Τα κείμενα ήταν του Χρήστου Τούμπουρου και η σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Παπακώστα.
***
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, που ιδρύθηκεείναι η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, που τη συγκροτούν  πάνω από 450 πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αποδημικά συλλογικά όργανα και εκπροσωπεί, μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής πάνω από 700.000 Ηπειρώτικης καταγωγής πολίτες και περίπου 1.000.000 πανελαδικά. Επιπλέον είναι ο συνδετικός κρίκος των 120 αποδημικών οργανώσεων του εξωτερικού.