Βόμβα για το τι τρώμε: Τρόφιμα με εκτεταμένη χημική μόλυνση και καρκινογόνα γενετικά τροποποιημένα!

Τι τονίστηκε σε εκδήλωση του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου από ξένους ειδικούς...
Η εκτεταμένη χημική μόλυνση των τροφίμων με τοξικές ουσίες όπως τα ζιζανιοκτόνα, αλλά και η αυξανόμενη κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, που μπορεί να είναι ακόμη και καρκινογόνοι, αποτελούν ένα διατροφικό σκάνδαλο με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Αυτό τόνισαν ο γνωστός διεθνώς γάλλος βιολόγος και
ενδοκρινολόγος Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί και ο συνεργάτης του γάλλος σεφ Ζερόμ Ντουζελέ, ειδικός στη φυσική-βιολογική κουζίνα, σε εκδήλωση στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Διεχώρισε τους χρήσιμους μεταλλαγμένους οργανισμούς που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και φαρμακευτική έρευνα, από τους τοξικούς που καταλήγουν στο πιάτο των καταναλωτών. Και τόνισε ότι το διπλό πρόβλημα αφορά τόσο τα διάφορα τοξικά χημικά που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και στη βιομηχανία τροφίμων, όσο και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα που προωθεί η βιομηχανία βιοτεχνολογίας.  Όπως είπε, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και γονίδια μωρών φέρουν ίχνη διαταραχής εξαιτίας αυτών των χημικών. Τόνισε ότι ασφαλώς όχι όλες, αλλά πάντως πολλές ασθένειες, όπως καρκίνοι, νευρολογικές, ορμονικές και άλλες παθήσεις οφείλονται στη χημική ρύπανση των τροφών. Το «μήνυμα» των δύο ανδρών, που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο για να το διαδώσουν, όπως είπαν στην εκδήλωση, είναι ότι το καθημερινό φαγητό μας ελέγχεται συστηματικά από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και «λόμπι» του αγχροχημικού και του διατροφικού τομέα, που νοιάζονται κυρίως για το κέρδος τους και βάζουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία. Οι ίδιοι αντιπροτείνουν μια βιολογική κουζίνα με συγκεκριμένα φυτικά συστατικά. Ο Σεραλινί τόνισε ότι τα αρώματα των φυτών μπορούν να ενεργοποιήσουν στο σώμα τα κατάλληλα γονίδια, που θα παράγουν ένζυμα ικανά να «καθαρίσουν» τον οργανισμό από τα τοξικά χημικά. Ανέφερε πρόσφατα δικά του πειράματα με αρουραίους, που έδειξαν ότι ακόμη και κοινά φυτικά αρώματα -σε μέτριες δόσεις- κατάφεραν να αποτοξινώσουν τα πειραματόζωα από τις επιπτώσεις του Roundup. Από την πλευρά του ο γάλλος σεφ ανέφερε «το φαγητό πρέπει να είναι το πρώτο φάρμακό μας» και τόνισε ότι σήμερα τα περισσότερα τρόφιμα τόσο της γεωργίας όσο και της βιομηχανίας είναι «νεκρά» και όχι «ζωντανά». Όπως είπε ο Ντουζελέ, «η εντατική γεωργία μολύνει τα οικοσυστήματα και στη συνέχεια το σώμα μας», γι' αυτό υποστήριξε πως «όλοι πρέπει να αρνηθούμε τα βιομηχανικά προϊόντα στην κουζίνα μας». Επεσήμανε την ανάγκη «να υπάρξει διαφάνεια στις τροφές, ώστε να ξέρουμε από πού προέρχονται, πώς παράχθηκαν και από ποιόν», κάτι που δεν συμβαίνει στα σούπερμάρκετ, όπως είπε, «όπου δεν ξέρεις και δεν ελέγχεις τι αγοράζεις». Τάχθηκε ενάντια στο οποιοδήποτε χημικό «τρυπώνει» στις τροφές, όπως τα ζιζανιοκτόνα (π.χ. Roundup), τα χημικά όπως η δισφαινόλη, τα διάφορα πρόσθετα τύπου «Ε», τα βελτιωτικά γεύσης όπως η γλουταμάτη, οι χρωστικές ουσίες, τα νανοσωματίδια, τα συντηρητικά όπως το παραμπέν κ.α. Είπε ότι αρκετά από αυτά όχι μόνο έχουν τοξική δράση, αλλά επίσης χαλάνε τη γεύση του φαγητού. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πρόσφατα «τυφλά» πειράματα γευσιγνωσίας, που έδειξαν ότι τα βιολογικά κρασιά χωρίς καθόλου χημικές ουσίες προτιμήθηκαν από τους δοκιμαστές για την ανώτερη γεύση τους.