Αγριογούρουνα κυκλοφορούν ανενόχλητα στoν παλαιό δρόμο Ηγ/τσας-Ιωαννίνων και προκαλούν τροχαία ατυχήματα!

Αγριογούρουνα κυκλοφορούν ανενόχλητα στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας και προκαλούν τροχαία ατυχήματα! Δεύτερο κρούσμα σημειώθηκε στο 40ο αυτή τη φορά χλμ. του δρόμου. Και πάλι μόνο με υλικές ζημιές, χωρίς τραυματισμό. Αλλά και η φθορά στο όχημα είναι υπολογίσγιμη, ωστόσο μπροστά στα χειρότερα, δηλαδή την ύπαρξη ανθρώπινων θυμάτων, δεν αξιολογείται. Πετάχτηκε μπροστά στο αυτοκίνητο ένα μεγάλο αγριογούρουνο, η δυνατότητα αντίδρασης του οδηγού εκ των πραγμάτων μηδαμινή και η πρόσκρουση αναπόφευκτη. Μια παράμετρος, που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι το σοκ των παθόντων και τα ψυχολογικά τραύματα μιας τέτοιας σύγκρουσης, που μπορούν να τους συνοδεύουν σ' όλη τους τη ζωή.  
ΤΡΟΠΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ατυχήματος με αγριογούρουνα και άλλα άγρια ζώα, όταν διερχόμαστε από επικίνδυνη περιοχή διάβασης. Επισημαίνουν ότι καταρχήν τα άγρια ζώα δεν περνούν από τυχαία μέρη, πάντα έχουν συγκεκριμένες διαβάσεις, εκτός από την περίπτωση που είναι πιεσμένα από καταδίωξη. Ετσι με μέριμνα των ανθρώπων της περιοχής -και αυτοί είναι κυρίως οι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί, ειδικά  η  Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, τα Δασαρχεία- θα πρέπει να τοποθετηθούν ομοιόμορφες προειδοποιητικές πινακίδες, άμεσα. Ακόμη σημειώνουν ότι οι πιο κρίσιμες χρονικά ώρες μετακινήσεων είναι νωρίς τη νύχτα και προς το ξημέρωμα. Σε περίπτωση κακοκαιρίας -καταιγίδα, χιονιάς- τα άγρια ζώα δεν μετακινούνται εύκολα, οπότε ο κίνδυνος είναι σχετικά πιο μικρός. 
ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ
Η αύξησή των αγριογούρουνων στην περιοχή είναι ανεξέλεκτη, έχουν εξοικειωθεί με το ανθρώπινο περιβάλλον και εγκυμονούν πολλούς κινδύνους.  Στην αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι' αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι... πουά ή ριγέ! Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10. Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας. Στις αιτίες υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων συγκαταλέγεται και η εγκατάλειψη της ορεινής υπαίθρου, με συνέπεια τη μεγάλη δάσωση περιοχών που ήταν πρώην αγροτικοί χώροι. Τα ζώα, δηλαδή, βρίσκουν πλέον περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής.