Παραγωγή τσίπουρου στη Λιβαδειά Βορείου Ηπείρου... (ΦΩΤΟ)

Βρεθήκαμε στη Λειβαδιά της Βορείου Ηπείρου. Στην πολύ φιλόξενη οικογένεια του Σπύρου Γκίκα. Εκείνη την ημέρα, που τον επισκεφτήκαμε, έβγαζε τσίπουρο από τα σταφύλια του, ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία του καζανιού. Ευγενής, το ίδιο και η σύζυγός του, οι οποίοι προσέφεραν με πολύ αγάπη διάφορα κεράσματα στην παρέα, μας καλοδέχτηκαν αρχοντικά, δείχνοντας τα υπέροχα αισθήματα της καρδιάς τους και μας εξήγησαν ότι  "το τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη των στεμφύλων (στράφυλα ή τσίπουρα), δηλαδή από τα υπολείμματα των σταφυλιών, που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Επίσης, δυνατή είναι και η απόσταξη ολόκληρων των σταφυλιών, όπου σ' αυτή την περίπτωση η απόδοση είναι μεγαλύτερη.  Η ποιοτική παραγωγή του τσίπουρου απαιτεί αργή απόσταξη σε ήπια θερμοκρασία και σωστό διαχωρισμό του αποστάγματος σε τρία στάδια: Κεφαλές – καρδιά – ουρές. Η καρδιά, που περιλαμβάνει τα επιθυμητά συστατικά, είναι η βάση για την παραγωγή ποιοτικού τσίπουρου. Συχνά, το τσίπουρο αποστάζεται και δεύτερη φορά. Μ' αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα γίνεται πιο υγιεινό και κάποιες φορές πιο γευστικό".