Εκκλησία, αρχές και λαός της Πρέβεζας άνοιξαν διάπλατα την αγκαλιά τους στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο...

Εκκλησία, αρχές και λαός της Πρέβεζας άνοιξαν διάπλατα την αγκαλιά τους και υποδέχτηκαν, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017, τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, τον "αληθινό εργάτη της Εκκλησίας για 57 χρόνια, στην υπηρεσία της ειρήνης και του ανθρώπου", όπως τόνισε ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Mπαΐλης. Ο προκαθήμενος της μαρτυρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας με θερμά αισθήματα ανταπέδωσε την αγάπη τους. «Ξέρω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι στην πατρίδα μας. Έχω την βεβαιότητα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση. Δεν ανησυχώ για τις κρίσεις. Είναι σαν τις αρρώστιες. Αλλά όταν κανείς κάνει σαφή θεραπευτική αγωγή τα πράγματα πηγαίνουν όπως θα το ήθελε. Και είμαι βέβαιος ότι προχωράμε σε αυτή την κατεύθυνση». Αυτό  το αισιόδοξο μήνυμα, που έστειλε από την Πρέβεζα, την ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας του Ρωξάνης Μαλτέζου, ο κ. Αναστάσιος.  
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ
Σε μία σεμνή, αλλά συγκηνισιακά φορτισμένη τελετή, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, επίτιμο δημότη της Πρέβεζας ανακήρυξε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας , ο δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  Παρόντες ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, βουλευτές, τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου.
Ο κ. Μπαΐλης με λόγια θερμά αναφέρθηκε στο εκκλησιαστικό, ανθρωπιστικό, κοινωνικό, και φιλανθρωπικό του έργο στην Αλβανία, αλλά και στην οικουμενική προσφορά του και επεσήμανε ότι η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Πρέβεζας " είναι μία πράξη βαθιά και ουσιαστική, που τιμά τον μεγάλο ιεράρχη, τον μεγάλο πνευματικό ηγέτη της εποχής, για το μεγάλο έργο που προκαλεί δέος και σεβασμό». 
Στην προσλαλιά του ο κ. Αναστάσιος είπε ότι «βρίσκομαι σήμερα σε αυτή την αναζήτηση των ριζών μου. Όλοι έχουμε μια ιστορία που περνά από συγκεκριμένες πόλεις, οικογένειες και ανθρώπους. Και πρέπει, με πολύ ευγνωμοσύνη πάντα να θυμόμαστε όλη αυτή την σειρά των ευλογημένων ανθρώπων που οδήγησαν τα βήματα μας». Και κατέληξε: "Αλήθεια, αγάπη και κάλος, είναι τα τρία χαρακτηριστικά, που προσδιορίζουν την Ορθοδοξία».
ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: "ΕΜΠΝΕΕΤΕ ΒΑΘΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ"
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο, κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο της Πρέβεζας επαίνεσε, εκ μέρους της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών,  επαίνεσε το μεγάλο έργο, το ποιμαντικό και το κοινωφελές, που επιτελεί με σεμνότητα. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι "σας θεωρούμε ως ένα παράδειγμα διαρκούς και ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο". 
Και συμπλήρωσε: "Οι διάφορες δράσεις σας, είναι για όλες τις ομάδες και για όλους τους ανθρώπους".
ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
Ο μητροπολίτης Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος παρασημοφόρησε τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο με την Ανωτάτη Τιμητική Διάκριση της Μητροπόλεως, το Σταυρό του Αποστόλου Παύλου. Η παρασημοφόρηση έγινε στο ναό του αγίου Χαραλάμπους, όπου προηγήθηκε δοξολογία, με τη συμμετοχή Μητροπολιτών. 
Ο κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε τον κ. Αναστάσιο φωτεινή εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που μέσα από τις πρωτοβουλίες του λάμπει η Ορθοδοξία. 
Ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε για τις τιμητικές εκδηλώσεις προς το πρόσωπό του, είπε ότι αυτό το οποίο τον στηρίζει είναι η αίσθηση ότι δεν κάνει κάτι για τον εαυτό του, αλλά έχει μία αποστολή. 
Ακολούθησε προβλή ντοκιμαντέρ, στο πολιτιστικό κέντρο της Μητρόπολης, για το έργο της Εκκλησίας της Αλβανίας, ενώ το τμήμα Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, τραγούδησε, και εντυπωσίασε με την ερμηνευτική επιτυχία τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, τέσσερα παραδοσιακά τραγούδια από την περιοχή του Πωγωνίου.