Η Θεσπρωτία, λόγω κλίματος και εδάφους, παράγει το καλύτερο ρύζι πανελλαδικά!

Στους ορυζώνες της Θεσπρωτίας, που βρίσκονται στο βάλτο Ραγίου, παράγεται ποιοτικό ρύζι, που κερδίζει σιγά σιγά τους καταναλωτές. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να μιλήσει κανείς με τον καλλιεργητή ρυζιού στη Θεσπρωτία, το Μιχάλη Σωτηράκη, ο οποίος είναι ένας παραγωγός, που αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια, με νύχια και με δόντια, με μέθοδο και εργατικότητα, για να κρατήσει ζωντανή τη γεωργική δραστηριότητά του, παρά τις πολλές δυσκολίες. Και τα καταφέρνει ξεπερνώντας τις διάφορες αντιξοότητες. Υποστηρίζει ότι, λόγω κλίματος και εδάφους, στη Θεσπρωτία παράγεται το καλύτερο ρύζι πανελλαδικά. Υπάρχει η δυνατότητα η καλλιέργεια να αυξηθεί αλλά οι οικονομικές συνθήκες δεν ευνοούν κάτι τέτοιο. Το ρύζι, που παράγεται σήμερα στη Θεσπρωτία, είναι πιστοποιημένο και οι μεγαλύτερες ποσότητες είναι εξαγώγιμες, ενώ μικρές ποσότητες διακινούνται στην Ελλάδα.  Να θυμίσουμε ότι ο κ. Σωτηράκης το 2012, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρατική αδιαφορία και γραφειοκρατία στην αντιμετώπιση των προβκημάτων των παραγωγών, μοίρασε δωρεάν 6,5 τόνους ρυζιού και 10 τόνους πορτοκαλιού άριστης ποιότητας στους κατοίκους της περιοχής. Επίσης διέθεσε τότε στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας Ηγουμενίτσας 500 κιλά ρύζι και 500 κιλά πορτοκάλια, καθώς και στο Γ.Ν. Φιλιατών 500 κιλά ρύζι και 500 κιλά πορτοκάλια.