Eκτάφηκαν τα πρώτα οστά των αγνοούμενων Ελλήνων στρατιωτών στο έπος του '40!

Μετά από 77 ολόκληρα χρόνια, παρά τις αντιδράσεις ακραίων εθνικιστών στη γειτονική χώρα (κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού η προγραμματισμένη κινητοποίηση υπήρξε άκαρπη) και με τη διακριτική παρακολούθηση της αστυνομίας,  άρχισε το πρωί της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου, η εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών στο έπος του '40! Και βρέθηκαν τα πρώτα οστά στη θέση Ντραγκόντι, μεταξύ Τεπελενίου και Κλεισούρας, προκαλώντας συγκίνηση στους παρευρισκόμενους. Τεχνικά συνεργεία με την επίβλεψη της διμερούς επιτροπής, καθώς και Ελλήνων  και Αλβανών εμπειρογνωμόνων και με την παρουσία της πρέσβιδος της Ελλάδας στα Τίρανα, ξεκίνησαν να σκάβουν σε σημεία, όπου ενταφιάστηκαν εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες. Αξιοποιούν  παλαιούς, ιταλικούς κυρίως, χάρτες, αλλά και μαρτυρίες κάτοικων της περιοχής. Είναι αξιοσημείωτο ότι στους ιταλικούς στρατιωτικούς χάρτες, υπήρχαν καταγεγραμμένα και τα αυτοσχέδια νεκροταφεία, όπου οι Ιταλοί έθαβαν και τους Έλληνες νεκρούς στρατιώτες. Είναι συγκλονιστικό ότι σ' ένα από αυτά τα αυτοσχέδια νεκροταφεία, βρέθηκε το σύνθημα:  «Εχθροί στον πόλεμο, φίλοι στον θάνατο".  Οι συγγενείς των πεσόντων περιμένουν με λαχτάρα τη «δεύτερη ταφή» τους, επίσημη τούτη τη φορά. Οι εκσκαφές θα επεκταθούν στο ορεινό ανάγλυφο μέχρι και την Κορυτσά, όπου υπολογίζεται ότι είναι πρόχειρα θαμμένοι γύρω στους 6.800, από τους 8.000 Έλληνες, που σκοτώθηκαν μεταξύ του Νοεμβρίου του 1940 και του Απριλίου του 1941. Προβλέπεται ο ενταφιασμός τους στη συνέχεια στα δυο αναγνωρισμένα νεκροταφεία, στο χωριό Βουλιαράτες και την Κλεισούρα. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έβαλε το θέμα της τύχης των νεκρών στρατιωτών το 1985. Το καθεστώς Χότζα, με έγγραφο του τότε πρωθυπουργού Αντίλ Τσαρτσάνι, έδωσε εντολή να γίνει έρευνα, αλλά το ζήτημα δεν προχώρησε.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΚΡΑΙΩΝ
Κλιμακώνονται στην Αλβανία οι αντιδράσεις ακραίων εθνικιστικών κύκλων, απένταντι στην εκταφή και ταυτοποίηση των οστών Ελλήνων στρατιωτών, που έχασαν τη ζωή τους στο μέτωπο της Αλβανίας. Αναφέρουν ότι "ο στρατός της Ελλάδας ήταν κατοχικός και επομένως δεν υφίσταται λόγος εκταφής και λειτουργίας νεκροταφείων". 
ΤΟ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΟΣ 
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει μεταξύ άλλων ότι "συμφωνήθηκαν και σήμερα εφαρμόζονται, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συναφούς συμφωνίας, ώστε το πρωτίστως ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα να διευθετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χαιρετίζουμε την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης στο ιστορικά δίκαιο αυτό αίτημα, που αποδεικνύει ότι ο διάλογος και η συνεργασία σε πνεύμα εποικοδομητικό και χωρίς αγκυλώσεις μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση διαφορών και τη δημιουργία θετικών προοπτικών για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και των λαών τους". Και προσθέτει: "Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να εργάζεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, καλλιεργώντας κανόνες καλής γειτονίας και όρους διαλόγου, με γνώμονα  την οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος που αξίζει στην περιοχή μας". Εξάλλου ως «ιστορική στιγμή» χαρακτήρισε την έναρξη των εκτσαφών η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή, γιατί -όπως είπε- «πρόκειται για τους τελευταίους άταφους πεσόντες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».