Αρχίζουν αναστηλώσεις στον ιστορικό χώρο του Σουλίου, αλλά όχι η βελτίωση του οδικού δικτύου...

Αυτό, που έπρεπε να γίνει πριν πολλά χρόνια, καλό είναι που γίνεται έστω και τώρα στο Σούλι, αλλά το βασικό είναι να συνεχιστεί και να καλύψει σταδιακά όλα τα μνημεία του τόπου, απ' όπου ξεπήδησε η φλόγα της ελευθερίας, πριν την επανάσταση του 1821. Αρχίζουν αναστηλώσεις στον ιστορικό χώρο του Σουλίου.Υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Σουλίου για το έργο «αναστήλωση-επισκευή οικίας Μπούση και πηγαδιών στον ιερό Χώρο του Σουλίου", με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ. Ωστόσο  δεν υπάρχει καμία κινητικότητα, για κάτι εξίσουν σημαντικό. Την αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου της περιοχής του Σουλίου συνολικού προϋπολογισμού και την πρόσβαση στον τόπο των ηρώων από τον κόμβο της Εγνατίας στο Ελευθεροχώρι, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ. 
ΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ 
Αυτά τη στιγμή υπό κατάρρευση είναι τα αμέτρητα πηγάδια στο Σούλι, που αποτελούν ζωντανούς μάρτυρες της ιστορίας, καθώς συνδέονται άμεσα με τους αγώνες της περιοχής.   Σε μία μικρή πεδιάδα ανάμεσα στα βουνά, κοντά στα σπίτια των Μποτσαραίων, του Τζαβέλα, το Βουλευτήριο όπου έκαναν τις συνάξεις οι οπλαρχηγοί και οι εκπρόσωποι των οικογενειών, είναι συγκεντρωμένα περίπου 67 πηγάδια, εκ των οποίων τα 40 αντέχουν ακόμη. Μάλιστα, η περιοχή πήρε την ονομασία Πηγάδια. Τα περισσότερα πηγάδια, βρίσκονται κοντά στο κάστρο της Κιάφας, ενώ ο συνολικός αριθμός τους πλησίαζε τα 400, καθώς κάθε φαμίλια Σουλιωτών είχε και το δικό της.
ΟΙ ΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Εκτός από την οικία της οικογένειας Μπούση, αναστήλωση χρειάζονται και οι οικίες γνωστών για τον ηρωισμό τους οικογενειών, όπως των Κουτσονικαίων, των Μποτσαραίων κ.λπ., που έχουν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου. Οι οικίες αυτές, εφόσον έπαυαν να είναι εγκαταλελειμμένες, δείχνοντας ότι η εθνική μνήμη μας αδυνατίζει επικίνδυνα, μαζί με τα υπόλοιπα αξιοθέατα του Σουλίου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή αφετηρία για ανάπτυξη ιστορικού τουρισμού στο Σούλι, σε συνδυασμό, βέβαια, με την ομαλή δυνατότητα πρόσβασης.